Obilježavanje 24. obljetnice vojno redarstvene akcije „DŽEP 93“

U organizaciji Udruge ratnih veterana  9. gardijske brigade „Vukovi“ i grada Gospića organizirana je danas komemoracija povodom 24. obljetnice operacije „Medački džep“ koja je započela 9. rujna 1993. godine. . Pripadnici te postrojbe i članovi obitelji poginulih,ostali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici civilnih vlasti ,vojske i policije  poklonilisu se žrtvama  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata i biste prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu u središtu Gospića. Za poginule hrvatske branitelje služena je sveta misa u katedrali Navještenja blažene djevice Marije,koju je predvodio novi gospićki župnik vlč. Mario Vazgeč.

NakonSvete mise i komemoracije u centru Gospića, župan Milinović i veterani 9. gardijske brigade „Vukovi“ položili su vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima 9.gardijske brigade  u vojarni “Eugen Kvaternik”.

Operaciju „Medački džep“ predvodila je 9. gardijska brigada, uz potporu Domobranske bojne Gospić, Domobranske bojne Lovinac, 111. brigade HV i pripadnika specijalne policije RH. Nakon topničke pripreme koja je započela u 6 sati ujutro pješaštvo je ušlo u sela Divoselo i Čitluk za svega nekoliko sati borbi i spojilo se sa snagama Specijalne policije RH koje su napredovale iz pravca Velebita.. Nakon ove operacije konačno je prestala stalna topnička ugroza za Gospić i  okolna naselja. Prema planu zapovjedništva tzv. 15. korpusa Vojske Krajine za 10. rujna bio je planiran napad na područje Rizvanuše i Brušana te presijecanje komunikacije Karlobag-Gospić. Ovim je povodom 8. rujna u večernjima satima dovezeno pojačanje iz Donjeg Lapca.

Hrvatska vojska je za svega nekoliko sati borbenih djelovanja u ovoj akciji oslobodila 45 četvornih kolometara okupiranog hrvatskog teritorija i otklonila trajnu ugrozu gotovo svakodnevnog četničkog granatiranja grada Gospića sa toga prostora uz minimalne gubitke.

Izvor: Lika online.