Proslava 21. obljetnice osnivanja 9. gardijske brigade "Vukovi"

Glavni stožer oružanih snaga Republike Hrvatske  donio je  1. studenog 1992. godine zapovijed  o osnutku 6. gardijske brigade. U sastav ove profesionalne postrojbe ušli su mnogi prekaljeni branitelji iz 118., 133.. 111.  i ostalih postrojbi s šireg područja Hrvatske. Brigada je već u siječnju 1993.  imala značajne uspjehe u  operaciji „Maslenica. U lipnju 1993 godine brigada mijenja naziv i svoj ratni put nastavlja kao 9. gardijska brigada. Godine koje su slijedile bile su doista godine ponosa, slave, ali i tuge za 56  poginulih suboraca.

Njima su se u četvrtak 31. listopada na proslavi 21. godišnjice osnutka postrojbe poklonili mnogi. Kod spomen-obilježja u vojarni „Eugen Kvaternik“ vijenac je najprije položilo izaslanstvo Ministarstva obrane i GSOS RH koje je predvodio general Mladen Fuzul. U ime civilnih struktura poginulima su počast odali  zamjenica župana Ivana Tomaš i zamjenici gradonačelnika Marta Grgurić i Ivan Biljan. Izaslanstvo Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ predvodio je predsjednik Milan Franić, a svoje su vijence položile i  Udruga roditelja poginulih branitelja, predstavnici Specijalne policije „Tigrovi“,načelnik PU Gospić Ante Podnar kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon odavanja počasti u spomen sobi i kapelici Sv.Franje Asiškog vlč. Luka Blažević je predvodio svetu misu za poginule i umrle pripadnike brigade.

 U holu Zapovjedništva vojarne Eugen Kvaternik otvoren je trajni postav izložbe pod nazivom „Povjesnica 9.gardijske brigade“VUKOVI“ u kojoj je kroz tekst i fotografije prikazan ratni put i poslijeratni život brigade do njenog raspuštanja 31. kolovoza 2008 godine, kada je inkorporirana u sastav 1.gardijske brigade, a zatim u sastav motorizirane brigade HV.

Cilj ove izložbe je da mladim vojnicima ,dočasnicima i časnicima 1.motorizirane bojne“VUKOVI“ koji žive i rade u vojarni Eugen Kvaternik u Gospiću daju informacije o legendarnoj postrojbi HV čije slavno ime nose.

Poslije svete mise gosti i uzvanici su prisustvovali svečanom postroju 1.motorizirane bojne „VUKOVI“ čijim pripadnicima je pohvale i nagrade povodom 21. obljetnice ustrojavanja 9.gbr uručio njihov zapovjednik general Boris Šerić.

Nakon proslave veterani 9. gbr su zajedno sa obiteljima poginulih i umrlih pripadnika te ostalim gostima nastavili druženje na prigodnom domjenku.

Zahvaljujemo svim pripadnicima 9. gardijske brigade koji su unatoč teškoj materijalnoj situaciji smogli snage i volje da nam se pridruže na ovoj proslavi, te našem domaćinu zapovjedniku 1. motorizirane bojne „VUKOVI“ bojniku Igoru Gojmercu. Posebnu zahvalu upućujem obiteljima naših poginulih i umrlih pripadnika koji su bili danas s nama.
Cijelu Fotogaleriju pogledajte OVDJE