Svečano obilježavanje 26.obljetnice pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića - VIDEO

Danas 31.ožujka u 11 sati ispred spomen obilježja na Plitvicama odana je počast redarstveniku Josipu Joviću na 26. godišnjicu njegove pogibije.

Vijence je položila obitelj Josipa Jovića, djeca Osnovne škole Plitvička jezera, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, načelnik GS OS RH Mirko Šundov, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

U ranim jutarnjim satima 31. ožujka 1991., na glavnom pravcu kretanja, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, u autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je tromblonska mina, na sreću, ne izvučenog osigurača, te nije eksplodirala. Munjeviti izlazak iz vozila, zalijeganje uz cestu, otvaranje vatre u pravcu iz kojeg je pucano, napredovanje po dubokom snijegu koji je tog Uskrsa okovao Plitvice.

Iako je akcija u potpunosti uspjela i na Plitvicama je uspostavljen red, ostat će upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi. Naime, poginuo je hrvatski policajac Josip Jović, a sedam pripadnika specijalne policije je ranjeno. Prema riječima suboraca, Jović je bio najistureniji u napadu, pucao je u smjeru pošte. Iako je na sebi imao pancirku, netko od terorista ga je pogodio u nezaštićeni dio tijela. Kola hitne pomoći stigla su u trenu, a nakon dužeg čekanja ukrcan je u sanitetski vojni helikopter još uvijek dajući znakove života. No, preminuo je na putu do bolnice. Dvadesetdvogodišnji Josip Jović bio je prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu.