"Vukovi" izrazili dužno poštovanje poginulim mještanima i braniteljima Čanka

Čanak 10. prosinca  2015.g.

Prije 24 godine u selo Čanak upali su četnici tzv. Krajine. Dogodilo se to nakon tromjesečnog okruženja tog malenog sela. Uslijedio je prepoznatljiv scenarij „ugroženih Srba“ pljačka, palež i ubojstva. Tada je ubijeno 7 civila, dok je u borbama tijekom Domovinskog rata na tome području poginulo 30 hrvatskih branitelja. Tim žrtvama danas su se poklonili mnogi.

Vijenac na spomen-obilježje najprije je položio Milan Franić, osobni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, inače predsjednik Udruge ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“, zatim župan ličko-senjski Milan Kolić, također pripadnik „Vukova“. Slijedilo je izaslanstvo Općine Plitvička jezera koje je predvodio načelnik općine Boris Luketić sa suradnicima, članovi obitelji poginuli branitelja i surovo smaknutih civila Čanka.

Na komemoraciju u Čanku svake godine dolaze dragovoljci iz Rijeke, zajedno sa članovima obitelji poginulih suboraca. Tijekom borbi za Čanak poginulo je 30 hrvatskih branitelja s područja Rijeke, Liburnije, Raba i Perušića. Nakon komemoracije u mjesnoj crkvi svetu misu predvodio je perušićki župnik vlč. Josip Štefančić u koncelebraciji sinačkog župnika vlč. Stanka Smiljanića i župnika iz Ličkog Lešća vlč. Ivice Miškulina.

Čanak je pred I. svjetski rat imao više od 1200 stanovnika. To je bilo selo nastanjeno isključivo Hrvatima i  kako je vrijeme odmicalo taj se broj smanjivao,da bi uoči   Domovinskog rata ovdje  živjelo manje od 300 mještana. Sustavni teror i progon stanovnika  rezultirao je tužnom činjenicom da ovdje danas živi jedva 90 ljudi. Zato treba poduzeti sve da se ovo mjesto i patnje mještana ne smiju zaboraviti . Zahvaljujući svima vama koji ste se danas ovdje okupili uvjeren sam da će Čanak još dugo postojati, zbog poginulih hrvatskih branitelja i zbog svih nedužnih žrtava kroz dugu i krvavu povijest ovog dijela Hrvatske, kazao je načelnik  općine Korenica Boris Luketić.

Pokolj u  Čanku kojeg su počinile velikosrpske postrojbe 1991. godine bio ratni zločin, naša je sveta dužnost da ustrajemo na vršenju pritiska na nadležne institucije da se isti procesuira i rezultira osudom počinitelja. U mislima smo sa svim poginulim mještanima i braniteljima Čanka danas na 24.obljetnicu njihove smrti kao i sa prvim hrvatskim predsjednikom Dr. Franjom Tuđmanom, velikanom koji nas je zadužio stvaranjem moderne hrvatske države i pobjedom u Domovinskom ratu,koji je preminuo na današnji dan prije šesnaest godina, istaknuo je izaslanik predsjednice RH Milan Franić.