VUKOVI NA OBILJEŽAVANJU 24. OBLJETNICE OSNIVANJA 7. GARDIJSKE BRIGADE „PUMA“

Predstavnici Udruge ratnih veterana 9.gbr“VUKOV“ su 23. prosinca prisustvovali svečanom obilježavanju 24. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“.

Samo obilježavanje započelo je u 9 sati svetom misom u varaždinskoj katedrali. Nakon mise, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u kapelici svetog Juraja u vojarni u Optujskoj ulici.

Centralni dio svečanosti bio je u parku 7. gardijske brigade HV „PUMA“, kod spomenika poginulim i nestalom pripadniku i 7. gardijskoj brigadi „PUMA“, gdje je prvo održano predavanje o ratnom putu 7. gardijske brigade „PUMA“ za učenike osnovnih škola, dok je nakon toga uslijedio niz svečanih govora te dodjela odlikovanja koja su primili Branko Ipša te majka jedinog pripadnika Puma koji se vodi kao nestali Miroslava Harče.

Branko Ipša odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, a Miroslav Harča odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s posrebrenim pleterom.
Svečanom obilježavanju prisustvovali su obitelji poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović i izaslanik predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića, Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Bože Petrova, saborski zastupnik profesor doktor znanosti Robert Podolnjak, izaslanik Potpredsjednika Vlade i Ministra obrane gospodina Damira Krstičevića, državni tajnik u Ministarstvu obrane gospodin Zdravko Jakop. župan Varaždinske županije gospodin Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Varaždina gospodin Goran Habuš te brojni uzvanici iz političkog i društvenog života, a posebno nam je zadovoljstvo bilo susresti se sa suborcima i pripadnicima Hrvatske vojske i sljednice 7. gardijske brigade „PUMA“, bojne „PUME“, koja je u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Tom prilikom je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio: „ Posebno iskazujem počast i zahvalnost obiteljima 91 poginulog i jednog nestalog pripadnika Puma. Iznimno je velik njihov značaj. Zahvalnost ide svim pripadnicima brigade koja je prepoznatljiva u Domovinskom ratu, koja je nosila veliki teret i dala žrtve. Danas možemo cjelovito sagledati njihovu ulogu, iskazati im počast i zahvalnost, a istinu prenositi na naše mlade. Poduzimamo niz radnji i ulažemo napor s ciljem kako bi se istina o Domovinskom ratu očuvala, prenijela na mlade naraštaje. I danas ovdje vidom velik broj učenika. Zahvaljujem udruzi što ulaže velik napor da se ne zaboravi što se dogodilo u Domovinskom ratu.“

Nakon službenog dijela, organizirano je druženje i domjenak na kojem su se suborci i prijatelji prisjetili slavnih dana obrane i stvaranja samostalne Republike Hrvatske.

Zahvaljujemo pripadnicima udruge“PUMA“ na iskazanom gostoprimstvu i ugodnom druženju.

Izvor: Udruga veterana 7.gbr “PUMA“