Vukovi na obilježavanju 25.obljetnice VRO Maslenica

Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine te je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske, a središnja svečanost obilježavanja jedne od najžešćih operacija iz Domovinskog rata održava se u zadarskom HNK-u.

Operacija Maslenica bila je nužna jer je okupacijom trećine hrvatskoga teritorija 1991. godine srpski agresor komunikacijski presjekao Hrvatsku na dva dijela na području Novskog ždrila te je bilo ugroženo cijelo hrvatsko primorje i gotovo prekinuta prometna povezanost između sjevera i juga Hrvatske, koja se zbog toga otežano odvijala preko otoka Paga. Počela je u 6 sati ujutro 22. siječnja 1993. godine i u njoj su prvi puta u zajedničkom napadu angažirane kopnene, pomorske i zračne snage OSRH-a.

Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata te je deblokiran Zadar u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, kao i bitne strateške točke - zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske.

Samo nekoliko mjeseci kasnije izgrađen je, naime, pontonski most na Novskom ždrilu koji je potkraj srpnja 1993. godine pušten u promet. Njime se prometovalo sve do izgradnje novog Masleničkog mosta 1997. godine.

Glavne napadačke udare tijekom operacije izvršili su pripadnici profesionalnih gardijskih brigada, a za obrambeno djelovanje angažirani su pripadnici pričuvnih brigada. Od 22. do 25. siječnja u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Operacija Maslenica počela je istodobnim napadima kojima su u više smjerova potisnute neprijateljske snage prema Zemuniku, prometnicom Zadar-Maslenica prema Benkovcu, uz obalu prema Rovanjskoj i dalje prema Obrovcu. Tijekom sljedeća tri dana trajale su borbe u kojima je oslobođen Novigrad, Kašić, Maslenica i Smoković, na Velebitu su OSRH izbile na crtu Sveti Rok - Mali Alan - Tulove grede - Bobija, a 25. siječnja ovladale Škabrnjom i jakim neprijateljskim uporištem na Ražovljevoj glavici.

Odmah nakon operacije, na sinjskoj je bojišnici 27. i 28. siječnja, provedena i oslobodilačka akcija na brani Peruća, čime je otklonjena prijetnja srpske vojske da će srušiti branu, što bi imalo katastrofalne posljedice.

Program svečanog obilježavanja 25. obljetnice operacije Maslenica u Zadru je počeo u subotu ceremonijom postavljanja zastave Republike Hrvatske koja je spuštena sa zvonika katedrale Sv. Stošije, a nakon toga je na nebu iznad grada svoje umijeće predstavila akrobatska grupa "Krila Oluje“. Na Obali kralja Petra Krešimira IV. građani su od subote do ponedjeljka obilazili i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja OSRH-a.

U ponedjeljak je program počeo budnicom Gradske glazbe zadarskim ulicama, a potom su položeni vijenci na Središnjem križu na Gradskome groblju te na spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića i zapaljene svijeće kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava.

Održan je i mimohod postrojbi OSRH-a i MUP-a s ratnim zastavama od Spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazine do HNK-a, te prelet triju helikoptera Kiowa Warrior iznad Gradskog mosta. U 11:30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je središnja svečanost kojoj su pokrovitelji predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Predstavnici Udruge ratnih veterana 9.gardijske brigade u ponedjeljak su se poklonili poginulim braniteljima na gradskom groblju u Zadru i spomen obilježju pripadnicima 4.gardijske brigade, te se s ponosom uključili u mimohod. Nakon razgledavanja TT zbora naoružanja i opreme nastavljeno je ugodno druženje s pripadnicima gardijskih brigada i specijalne policije s kojima smo evocirali uspomene na slavne dane kada smo ratovali na Maslenici.

U utorak smo položili vijenac i zapalili svijeće ispred spomen križa kod Masleničkog mosta i pomolili se za duše poginulih branitelja na Sv. Misi ispred crkvice SV. Franje na Podpragu ispod Tulovih greda.