Vukovi na obilježavanju 26. godišnjice preleta Danijela Borovića MIG-om 21 sa Željave u Pulu

Izaslanstvo URV 9.GBR VUKOVI koje su činili predsjednik udruge Antonijo Šebalj, Milan Ćulumović, Siniša Troha i Milan Genda nazočilo je 04.02.2018.g. obilježavanju 26. Godišnjice preleta Danijela Borovića MIG-om s aerodroma na Željavi koji je tada bio pod kontrolom JNA na aerodrom u Puli.

Taj dan prije 26 godina obilježio je novu hrvatsku povijest. Tada kapetan prve klase u JNA Danijel Borović, a danas samo umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, rodom iz Gornjeg Kneginca, poletio je s vojnog aerodroma Željava, najvećeg podzemnog aerodroma u Europi, izgrađenog na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Njegov je cilj je bio netom oslobođeni aerodrom u Puli, na koji je uspio stići unatoč svim teškoćama. Toga dana, 4. veljače.1992. godine ovim povijesnim i herojskim činom, Hrvatskoj je vojsci Borović osigurao prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21bis.
Boroviću u čast, drugu godinu za redom je u organizaciji Udruge branitelja Domovinskog rata Općine Plitvička Jezera i Općine Plitvička Jezera, obilježena 26. obljetnica preleta, započeta okupljanjem uzvanika na samom aerodromu, ispred jednog od ulaza u podzemni objekt "Klek", gdje je Borović ukratko prisutne upoznao s pojedinim detaljima vezanim uz funkcioniranje podzemnog objekta i rada aerodroma, a nastavilo se održavanjem prigodne svečanosti u mjestu Korenica u Općini Plitvička jezera.

Na okruglom stolu na temu preleta, pukovnik Borović je govorio - između ostalog - o situacijama i teškim trenucima tijekom leta, u kojima je morao maksimalno iskoristiti pilotske vještine ne bi li preživio i spustio MiG-21 u jednom komadu na hrvatsko tlo, u jako lošim vremenskim uvjetima noćnog leta, bez radioveze i pomoći zemaljskih radionavigacijskih sredstava i uz pomoć samo nekoliko kamionskih svjetala koja su mu trebala osvijetliti početak piste u Puli, a dalje mrak u koji je trebao sletjeti brzinom od 300 km/sat.

-Svjedočimo izuzetnom bitnom i značajnom činu za Republiku Hrvatsku, jedinstvenom po mnogo čemu. Osobno ću učiniti sve da se nepravda prema pukovniku Boroviću ispravi, zajedno s ministrom obrane i cijelom Vladom RH, - rekao je tom prilikom ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, objašnjavajući kako pothvat pukovnika Borovića za Republiku Hrvatsku nije dovoljno prepoznat i vrednovan.