PRIOPĆENJE ZUVHGP I VSP RH

Na Plitvičkim jezerima u petak, 31. siječnja i subotu, 1. veljače održan je dvodnevni zajednički Sabor Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i veterana Specijalne policije Republike Hrvatske.

Tokom održavanja sabora odana je počast i položen je vjenac na spomen obilježje prvom palom Hrvatskom redarstveniku Josipu Joviću.

Na Saboru su razmatrana sva važna pitanja, problemi i stanje u braniteljskoj populaciji i općenito u hrvatskom društvu. 

Nakon temeljite raščlambe stanja izražena je zabrinutost Zbora veterana gardijskih postrojbi i Specijalne policije zbog izrazito lošeg stanja hrvatske države i društva koje se ogleda u više stvari. To su:

- Teška gospodarska situacija, nezaposlenost, socijalna bijeda i neosjetljivost;

- Neodgovoran odnos vlasti prema nacionalnim bogatstvima i općim dobrima hrvatskog naroda;

- Lažiranje povijesti, poglavito novije povijesti i Domovinskog rata;

- Ugrožavanje zdravlja, pravne i socijalne sigurnosti hrvatskih branitelja;

- Sustavno i rušenje temeljnih, nacionalnih, povijesnih, kulturnih vrednota hrvatskog naroda;

- Značajno rušenje standarda demokratskih društava, autoritativnim, bahatim i represivnim karakterom institucija hrvatske vlasti. 

U zaključcima Sabora Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i veterana Specijalne policije jednoglasno su donijeli programska načela djelovanja u sljedećem razdoblju.

Programska načela čine plan rada veterana u borbi protiv lošeg stanja u hrvatskom društvu. Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruge veterana specijalne policije pozvat će sve zdrave snage i organizacije hrvatskog društva s kojima dijele zabrinutost i zajedničke vrijednosti i ciljeve na zajedničku borbu protiv svih negativnih pojavnosti hrvatskog društva.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi na Plitvicama je održao i redoviti Izborni sabor, na kojem je jednoglasno za novog predsjednika izabran Ante Deur iz 5. gardijske brigade.