Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade

Vukovi

Dodjela crnih beretki s logotipom 9. gardijske brigade“VUKOVI“ novim pripadnicima GMB u Gospiću

13 Svi 2018

U vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“ u Gospiću 9. svibnja 2018. godine održana je svečana dodjela beretki novim pripadnicima Motorizirane bojne „Vukovi“ Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske OS RH.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 9. gardijske brigade „Vukovi“. Na središnjoj svečanosti pročitana je povjesnica 9. gardijske brigade i održana minuta šutnje za sve poginule branitelje iz Domovinskog rata. Zatim su zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik Motorizirane bojne „Vukovi“ pukovnik Tomislav Kasumović i dopredsjednik Udruge veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ Milan Franić uručili beretke pripadnicima Motorizirane bojne „Vukovi“.

Brigadni general Siniša Jurković u svom se obraćanju prisjetio pedeset i šest pripadnika 9. gardijske brigade „Vukovi“ koji su svoje živote izgubili u Domovinskom ratu. Poručio je mladim vojnicima da nikada ne zaborave njihovu žrtvu te da dostojno predstavljaju njihovo naslijeđe. „Domovinski rat bio je obrambeni i pravedni rat u kojemu je pobijedio hrvatski vojnik, kojeg odlikuju čast, poštenje, hrabrost, odvažnost, rodoljublje i želja za pobjedom. Danas cijeli naš rad i razvoj mora počivati na tim vrijednostima“, istaknuo je.

Brigadni general Kundid podsjetio je mlade pripadnike „Vukova“ na važnost njihove uloge kao nositelja tog imena. „Vaša simbolična povezanost s 9. gardijskom brigadom čast je, ali i obveza da se odužite svojim prethodnicima, a to možete samo svojim postignućima, prije svega besprijekornom razinom obučenosti i uvježbanosti za provedbu vojnički zadaća“, rekao je general Kundid poručivši: „Budite ustrajni na tom putu. Izvrsnost i rezultati u radu uvijek budu prepoznati, vrednovani i nagrađeni.“

Pukovnik Kasumović čestitao je novim pripadnicima bojne „Vukovi“ na odvažnosti u odabiru vojnog poziva. „Svojim ulaskom u Hrvatsku vojsku pokazali ste odlučnost, želju i domoljublje“, rekao je pukovnik Kasumović dodavši: „To je put koji izabiru rijetki. To je put koji izabiru samo oni najhrabriji i najodaniji vrijednostima koje vojnički poziv čine časnim i ponosnim.“ Također, naglasio je da će na njihovom profesionalnom putu biti mnogo izazova, ali i obećao da će ih bojna „Vukovi“ u svemu podržavati i uvijek im pomagati.

Novim pripadnicima „Vukova“ prigodno se obratio i dopredsjednik Udruge veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ Milan Franić koji se prisjetio svog ratnog puta poručivši: „Za pobjedu u Domovinskom ratu nije bilo presudno naoružanje, već zajedništvo, motiviranost i domoljublje vojnika.“ Također, pozvao je mlade „Vukove“ da svoju karijeru temelje na tim vrijednostima.

Nakon podjele beretki u kapelici Sv. Franje Asiškog služena je misa za poginule pripadnike 9. gardijske brigade „Vukovi“ koju je predvodio vlč. Ivan Blaževac, vojni kapelan vojske i policije u Gospiću.

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug