FOTO / VIDEO - Veterani 9. gardijske brigade na konferenciji o razminiranju u Europskom parlamentu

25 Sij 2019

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Ivica Tolić, u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, organizirao je 23. siječnja 2019. godine konferenciju na temu razminiranja u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Hrvatski centar za razminiranje bavio se protuminskim djelovanjem od svog osnutka 1998. godine. Protuminsko djelovanje uključuje sve aktivnosti kojima se nastoje ublažiti posljedice uzrokovane minskim problemom. Centar se bavio, ne samo razminiranjem, nego i otklanjanjem negativnih posljedica vezanih uz sigurnost ljudi, gospodarstvo, obnovu i integraciju ratom stradalih područja, ekologiju te zaštitu od elementarnih nepogoda. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o protuminskom djelovanju (NN 118/2018) dana 1. siječnja 2019. godine Hrvatski centar za razminiranje prestaje s radom. Sve poslove, radnike, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, nekretnine, prava i financijska sredstva HCR-a preuzima Ministarstvo unutarnjih poslova.

S početkom u 9.00 sati, na navedenoj konferenciji, svoja izlaganja imali su predsjednica udruge "Hrvatska pomaže" Đurđa Adlešič, donedavni ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, pomoćnik ravnatelja HCR-a u Sektoru za operativne poslove Davor Laura, državni tajnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske – Žarko Katić i Damir Trut te gospodin Frank Meeussen iz Europske službe za vanjsko djelovanje.

"Gotovo 400 km² i dalje se smatra minski sumnjivom površinom na kojoj se i dalje nalazi preko 30.000 mina, u Hrvatskoj su nakon završetka rata od mina poginule 203 osobe, od toga 38 pirotehničara. Taj, minski sumnjiv prostor prostire se preko 8 županija i 54 grada, jedina smo država članica koja je zagađena minskim poljima", na samom je početku konferencije u navedene podatke uveo zastupnik Tolić.

"Cilj ove konferencije bio je približiti realnost ovog problema, predstaviti buduće ciljeve centra (Hrvatska bez mina do 2026. godine), ali i ukazati na to da hrvatski 'izazov', odnosno stradavanja u ratu, možemo pretvoriti u svoju priliku", rekao je Žarko Katić.

U proteklih 20 godina Republika Hrvatska je, suočivši se sa svojim problemom, razvila jedan od najkvalitetnijih i najcjenjenijih sustava protuminskog djelovanja, s tehničkim resursima koji su usporedivi na svjetskoj razini. No, kako navodi Davor Laura, najvažniji faktor dosadašnjeg djelovanja svakako su motivirani, educirani, osposobljeni i prije svega hrabri ljudi. U svom izlaganju spomenuo je i zanimljive projekte poput MIS portala i mobilne aplikacije MINE.info.hr, čija svrha je prikazom pozicija oznaka minske opasnosti smanjiti broj stradalih od mina.

Govornici konferencije gostovali su i u TV emisiji "Iz srca Europe", gdje su ukratko predstavili sve o čemu je na konferenciji bila riječ. Đurđa Adlešič posebno je istaknula edukacije koje provode razne udruge i institucije u Republici Hrvatskoj, a pojačanim tempom rada na takvim edukacijama vidljiv je značajan pad broja stradalih: "Ono što je kod edukacija posebno važno, je da su edukatori zapravo razvojačeni branitelji koje smo mobilizirali, to su ljudi koji su vrlo mladi otišli u mirovinu, a to je model koji zapravo mogu preslikati i druge zemlje. Više od 30 zemalja godišnje dolazi vidjeti kako Hrvatska obavlja taj posao, i to nam zasigurno služi na čast".

Na kraju, treba spomenuti i da je u sklopu konferencije u Europski parlament stiglo i 45 posjetitelja iz Hrvatske, među kojima su bili predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje, županijski koordinatori za razminiranje, predstavnici ministarstva unutarnjih poslova, ministarstva hrvatskih branitelja te hrvatski branitelji edukatori pripadnici URV 9.gbr „VUKOVI iz Gospića, pripadnici Udruge specijalne policije iz Osijeka i 100% RVI iz Siska koji su završili obuku za edukatore i zajedeno s pripadnicima MUP-a RH obavljaju edukacije ciljanih skupina o preventivnom djelovanju i postupanju pri kontaktu s minsko-eksplozivnim sredstvima.

Foto: eppgroup.eu