Otočkim učenicima i braniteljima prikazan dokumentarni film o obrani Like u Domovinskom ratu

13 Svi 2017

U sklopu serijala "Pobjednici" epizoda "Obrana Gacke doline 1991. - VRA Medački džep" u organizaciji Udruge ratnih veterana 9.gbr“VUKOVI“ i braniteljskih udruga s područja grada Otočca projekciju dokumentarnog filma dana 11.svibnja u 11.30 i 19,30 sati u velikoj dvorani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac došli su pogledati mnogi branitelj i učenici osnovne i srednje škole.

Na prvoj projekciji bilo je prisutno oko dvjesto učenika zajedno sa svojim,ravnateljima,profesorima i nastavnicima koji su s velikim zanimanjem pratili prikazivanje filma u kojem su vidjeli veliki broj svojih sugrađana,roditelja i djedova koji su bili direktni sudionici borbenih djelovanja u obrani Like u Domovinskom ratu.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Udruge ratnih veterana 9.gardijske brigade“VUKOVI“ Milan Franić koji je istaknuo da je jedan od temeljnih ciljeva udruge očuvanje digniteta Domovinskog rata kroz izdavanje publikacija i snimanje filmova koja će budućim naraštajima učenika i studenata svjedočiti o slavnim danima u kojima su hrvatski branitelji obranili samostalnost i slobodu naše Domovine.

Drugoj projekciji nazočilo je stotinjak branitelja i građana Otočca.Ovdje se ponovno pokazalo zajedništvo svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata čiji članovi su se odazvali, a neki su kao sudionici obrane Otočca i sugovornici u navedenom filmu.Nazočne branitelje i građane Otočca pozdravio je predsjednik UDDR-a grada Otočca pukovnik Drago Bilović.

Bilo je to prisjećanje na ponosne dane kada se branio Otočac, kada se oslobađala vojarna, kada su se oslobađala sela. Mnogi sudionici obrane Otočca javno su svjedočili kako je to bilo prisjećajući se pojedinih trenutaka i raznih akcija na terenu. Kroz iskaze hrvatskih branitelja, njihovih zapovjednika te animaciju bitaka i događanja, Šestić realizira vrlo značajan dokument kao polazište za daljnja povijesna istraživanja.

"Pobjednici" je dokumentarni filmski projekt koji za temu ima prikaz Domovinskog rata, autor je Nenad Šestić. U serijalu govori pedesetak sudionika Domovinskog rata. Serijal se radi u suradnji s MORH-om i MUP-om, uz pokroviteljstvo Ministarstva branitelja.