Prvi korisnici stigli u Dom hrvatskih veterana

19 Tra 2017

Dom hrvatskih veterana u Lipiku 22. veljače primio je svoje prve korisnike, stiglo je šest ljudi, a narednih dana pristizat će ih još. Obišli smo ovo moderno zdanje, porazgovarali s ravnateljem Doma hrvatskih veterana Zvonimirom Kalčikom kao i prvim korisnicima.

-  Još smo uvijek u fazi pilot projekta u kojem se uhodavamo, Dom je u potpunosti opremljen sa svim stvarima i opremom, djelatnici su prošli određene edukacije i svi natječaji za vanjske usluge su provedeni te smo izabrali najbolje ponuđače, a riječ je o kuhinji, čišćenju prostora te usluzi pranja posteljine i ručnika, rekao nam je ravnatelj Zvonimir Kalčik prilikom obilaska Doma čiji je smještajni kapacitet pedeset osoba, a u početnom periodu od nekoliko mjeseci brojat će do dvadesetak korisnika.

- Polako slažemo cijelu priču i radimo ono što je želja Ministra kao i Upravnog vijeća da idemo polako, zadovoljimo sve zakonske norme te se prilagodimo broju naših djelatnika kojih je trenutno 11, odnosno broju ljudi koji oni mogu opsluživati, napominje te kako zato Dom neće odmah u startu imati puni kapacitet.
S obzirom na to da se i cijeli projekt financira iz državnog proračuna u skorašnjem periodu ovisno o obvezama ministra branitelja Tome Medveda kao i dužnosnika Vlade Republike Hrvatske očekuje se i službeno otvorenje Doma hrvatskih veterana.

Na gotovo 2.800 metara kvadratnih prostora nalazi se 36 što jednokrevetnih što dvokrevetnih soba, teretana i svlačionice, restoran s kafićem, multifunkcionalna dvorana u restoranu, više sala za sastanke, opuštanja i grupne terapije, uredi za djelatnike te prateće prostorije. Objekt u potpunosti zadovoljava visoke sigurnosne stadarde, kotlovnica za sustav grijanja i hlađenja, povratni sustav filtracije toplog zraka iz kuhinje, uloženo je ukupno u cijelu investiciju rekonstrukcije postojeće zgrade, gradnju nove te opremanje Doma oko 20 milijuna i 100 tisuća kuna. Sve sobe uz uobičajenu opremu imaju vlastiti tv, klimu, grijanje, dojavni pozivni sustav za medicinsko osoblje te internet koji je u svim prostorijama i za sve korisnike besplatan. Ugodni ambijent upotpunjuje četrdesetak djela, većinom slika uz nešto skulptura koje su donirane s 4. likovne radionice Peski-Art u Đurđevcu koja je održana 8. listopada 2016. gdje su umjetnici osam županija stvarali djela za Dom hrvatskih veterana, o čemu smo vam pisali ranije.

Korisnici u potrebi

- Dolaze nam branitelji koji su stvarno u potrebi i koji se duže vrijeme obraćaju Ministarstvu branitelja da im treba pomoć u vidu psihosocijalne i tjelesne terapije, objašnjava Kalčik te kako u Domu hrvatskih veterana imaju multidisciplinaran pristup koji se bazira na individualnom radu različitih struka koje su povezane. - Timski se djeluje po dnevnom rasporedu i očekuje se kako će efekt rehabilitacije u konačnici biti puno bolji, napominje Kalčik te kako se radi o novom programu i novoj ustanovi koja još ne postoji u Hrvatskoj.
Primjerice, jedan korisnik prolazi po svojem programu vježbe s fizioterapeutom, onda ide na savjetovanje s psihologom, zatim socijalnom radnicom, a u popodnevnim satima je obično program grupne terapije, objašnjava te dodaje kako korisnici Doma hrvatskih veterana u dogovoru s Toplicama Lipik će moći koristiti bazen Toplica gdje će i djelatnici Doma hrvatskih veterana voditi određene aktivnosti.

Jedan od korisnika s kojim smo porazgovarali je i Zlatko Kunac iz Osijeka koji nam je rekao kako je izuzetno zadovoljan smještajem i uslugom koja se nudi. - Došao sam jučer, a planirano je da ostanem tri tjedna na rehabilitaciji. Dojmovi su odlični, nešto ovako nisam još vidio da se osiguralo za nas veterane i invalide, rekao nam je Kunac koji je 50% vojni invalid, a zbog problema s dijabetesom ostao je bez stopala i prstiju.

Najava korisnika s područja Lipika i Pakraca

Za sad su u Dom hrvatskih veterana pristigli branitelji iz istočnog dijela Slavonije, većinom s područja Osijeka i Vinkovaca, no ravnatelj Kalčik najavljuje kako će se ubrzo organizirati sastanak s braniteljskim udrugama s područja Lipika i Pakraca te da su i oni korisnici njihovih usluga, a moći će ih koristiti dodatno na dnevnoj bazi što znači da ne moraju biti smješteni u Domu, već će moći dolaziti na programe koje nudi Dom hrvatskih veterana.

Otvoreni restoran "Vrata Slavonije" u sklopu Doma hrvatskih veterana poluotvorenog je tipa te je za sad namijenjen samo korisnicima Doma te njihovim posjetiteljima i rodbini, no caffe bar otvoren je za sve posjetitelje i može se slobodno doći te uz kavu na terasi uživati u prvim znacima proljeća.

Pročitajte → docxODLUKA O UVJETIMA I NAČINU OSTVARIVANJA PRAVA NA KORIŠTENJE DOMA HRVATSKIH VETERANA

Više fotografija pogledajte u FOTOGALERIJA