Vukovi na festivalu slavne povijesti ličke pukovnije

19 Ožu 2017

GOSPIĆ petak 17.03 2017.g. - Danas je Osnovna škola dr. Jure Turića bila domaćin Festivala slavne povijesti Ličke pukovnije iz doba Austro-Ugarske i Marije Terezije.

Festival je organiziran u suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i s povijesnom postrojbom Gospićkom gardom Vukovi. Današnjem skupu bili su nazočni, uz učenike viših razreda, i brojni gosti među kojima su se isticali msgr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u mirovini, inače povjesničar i msgr. Mile Čančar, gospićki župnik,pripadnici  Udruge ratnih veterana 9.gardijske brigade“VUKOVI“,Udruge udovica i djece poginulih branitelja iz Domovinskog rata te skupina vojnika i vojnikinja iz Vojarne Eugena Kvaternika u Gospiću.
O ratnim podvizima Ličke pukovnije za vrijeme Marije Terezije i načinu ratovanja Ličana u drugoj polovici 18. stoljeća i njihovom doprinosu promjeni ratovanja govorio je Alexander Buczynski, voditelj Odsjeka za novovjeku povijest Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.
- Ličani su poput oblaka osa zauzimali sve važne položaje u bitkama, a bili su i odlični strijelci. Uz Ličane, Otočani i Slavonci donosili su pobjede svojim načinom ratovanja. Oni su bili neregularna postrojba kojoj nisu trebali ni šatori ni hrana jer su se samo snalazili i spavali na otvorenom. Bili su puno bolji vojnici od drugih. Polovinom stoljeća u vojsci ih je bilo 14 posto, a za Vojne krajine čak 25 posto, odnosno četvrtina. U to doba nastaje laka pješadija i laka konjica.- istakao je Buczynski.

Dr. Vedran Klaužer  u svom izlaganju govorio je o primjerima ženske karijere u austrijskoj vojsci kroz službu primalja.Primalje  su u vojnoj krajini bile u ustroju satnija i pukovnija i obavljale su porodiljsku službu pod nadzorom vojnih liječnika.

Asistent na odsjeku povijesti Hrvatskih studija iz Zagreba Juraj Balić  iznio je prikaz ličkih krajišnika tijekom 18.stoljeća,kako su opisani i prikazani Ličani u stranim novinama i putopisima iz toga doba.

U popodnevnim satima provedena je radionica na temu arhivska građa,njemačka paleografija i genealoška istraživanja za učenike osnovne škole a festival je završio povijesnim kvizom za učenike.

krajina4 170317  krajina5 170317

Izvor: Ličke novine