Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije zatražili su osnivanje Saborskog povjerenstva

04 Pro 2017

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije traže osnivanje Saborskog povjerenstva po pitanju odgovornosti pojedinaca i državnih institucija u propustima koji su se dogodili pri suradnji s Haškim sudom.

Ponukani neadekvatnom političkom reakcijom na presudu Haškoga suda smatramo da je došao krajnji trenutak da se preispita odgovornost svih državnih institucija.

Dugi niz godina braniteljska populacija izražava nezadovoljstvo po pitanju odnosa prema Domovinskom ratu kao i po pitanju neadekvatne uključenosti u obranu generala.

Nažalost, političke elite nisu uvažile naše mišljenje prilikom donošenja političkih odluka, niti se naš glas mogao dovoljno čuti. Stoga smatramo da je potrebno osnovati Saborsko povjerenstvo koje će točno ispitati propuste koji su se doveli do ovakve presude Haškoga suda i do tragične smrti generala Slobodana Praljka. Izdaja nacionalnih interesa permanentno se događa od strane pojedinih političara koji nikada nisu voljeli niti sanjali slobodnu Hrvatsku. Političari imaju dužnost štiti interese svoje zemlje i svako odstupanje od toga treba biti kažnjivo. Svjedoci smo da pojedini političari svoje pozicije koriste za promicanje osobnih stavova i interesa bez obzira što takvim djelovanjem čine štetu hrvatskom narodu i doprinose iskrivljavanju povijesnih činjenica

Također očekujemo da se ispita odgovornost svih institucija i državnih službenika kojima je bila dužnost štiti nacionalne interese, a koje su to propustile napraviti ili su to odrađivale na neadekvatan način.

Predsjednik ZUV HGP-a , Miljenko Kolobarić
Predsjednik USPDR RH, Josip Klemm