Hrvatska protiv Istanbulske konvencije

20 Ožu 2018

Poziv Plakat1

Udruga ratnih veteran 9.GBR Vukovi protivi se ratifikaciji Istanbulske konvencije u Hrvatskom Saboru i poziva sve svoje članove i simpatizere ali i sve hrvatske branitelje i njihove obitelji kao i sve građane RH koji su u mogućnosti da se u subotu 24.03.2018.g. u 11 sati pridruže velikom prosvjedu “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” koji će se održati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Potpisivanje Istanbulske konvencije: Istanbulska konvencija skraćeni je naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanja i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koju je Vijeće prihvatilo 11. svibnja 2011. u Istanbulu.

- U Hrvatskoj već postoji konsenzus svih društveno – političkih čimbenika te predmet ratifikacije treba biti samo dokument koji je opće prihvaćen a ne onaj koji izaziva kontroverze.

- Konvencija obvezuje stranke potpisnice da kulturu, običaje, vjeru i tradiciju, u mjeri u kojoj se razlikuju od načela i tumačenja ove Konvencije, trebaju podčiniti ciljevima Konvencije (v. čl.12 st.5).

- Konvencija (u čl.12 st.1) traži iskorjenjivanje svih „predrasuda, običaja i tradicija“ koje se temelje na „stereotipnim ulogama žena i muškaraca“. Konvencija ne definira koje su to stereotipne uloge, a različite zemlje i različite društvene skupine ih vrlo široko tumače, do te mjere da neke od njih i temeljne obiteljske uloge poput majčinstva i očinstva nazivaju nepoželjnim stereotipnim rodnim ulogama. Također, muško-ženska slika čovječanstva, obitelji i braka koja je u skladu s prirodom muškarca i žene i kao takva podržana od strane svjetskih kultura i svih velikih religija, ratifikacijom Konvencije bi mogla biti stigmatizirana kao zastarjela i nepoželjna "tradicija na temelju stereotipnih rodnih uloga“.

- Istanbulska konvencija je prvi međunarodni ugovor u povijesti Vijeća Europe u čijem sastavljanju nisu sudjelovale države članice na koje će se jednom Konvencija odnositi, već ju je pripremala stručna skupina, a države su preko Vijeća ministara mogle samo prihvatiti ili ne prihvatiti finalni tekst.

- U samom svom tekstu (čl.78) Konvencija zabranjuje rezerve na sve one članke koji bi mogli rezultirati navedenim neželjenim posljedicama za hrvatsko društvo i pravni poredak RH. Tako, nažalost, nije moguće ratificirati dobre dijelove Konvencije stavljajući rezerve na sporne dijelove.

- Istanbulsku konvenciju do sada su ratificirale 24 zemlje od 47 zemalja članica Vijeća Europe. Unutar Europske unije ratificiralo ju je 14 od 28 članica.

Pošto iz dosadašnje prakse možemo zaključiti da niti Ženevska konvencija koja je trebala zaštititi žrtve rata nije urodila plodom smatramo da se našim zakonima mogu regulirati sve navedene činjenice te da nam nije potreban netko treći tko će provoditi mjere i zakone u našoj državi. Hrvatska je demokratska i suverena država koja ima svoju kulturu, običaje i vjerodostojnost. Ratificiranjem konvencije narušava se Hrvatski nacionalni, vjerski i kulturni identitet.

Preuzmite proglas OfficeUdruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug