Otvaranje spomen obilježja za 68 branitelja poginulih u VRO "OLUJA" iz ratnih postrojbi Zbornog područja Gospić

U sklopu obilježavanja 23. Obljetnice VRO Oluja te Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti na planinskom prijevoju Ljubovo u blizini Gospića otvorit će se spomen obilježje u čast i trajan spomen 68 branitelja iz ratnih postrojbi Zbornog područja Gospić koji su poginuli u vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“.
Organizatori izgradnje spomen obilježja su Grad Gospić i Udruga ratnih Veterana 9. Gardijske brigade Vukovi čijih je 13 pripadnika u Oluji položilo svoj život na oltar Domovine. Skulptura „ Pobjednik“ rad kipara Josipa Cvrtile simbolizira postignuća pobjedničke hrvatske vojske i policije u naj značajnoj operaciji u Domovinskom ratu.

Zadaća postrojbi ZP Gospić u ovoj operaciji bila je izuzetno teška, prvog dana bitke poginulo je 80 posto od ukupno poginulih branitelja, napadajući kroz postavljena minska polja na dobro utvrđenog neprijatelja koji se nalazio na dominantnom terenu.
Hrvatski vojnik koji postavlja stijeg s državnim barjakom u rodnu hrvatsku grudu na prijevoju Ljubovo ostvaruje ne dosanjani san svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu, koji nam kroz uklesane stihove pjesnika Ante Nadomir Tadić –Šutre poručuju:

Nemoj me nikad zanijekati brate,
Nit se stidjeti ove svete stijene!
Ja sam umro za Hrvatsku i za te,
Ti živi Hrvatsku i živi mene!

Program otvaranja spomen obilježja počinje u 9 i 30 u subotu 04.08. na Ljubovu , spomen obilježje će otkriti Predsjednica RH i djeca poginulih branitelja uz prisustvo ratnih zapovjednika ,braniteljskih udruga državnog vrha, predstavnika crkve, gradova, općina i županija te branitelja iz svih krajeva Republike hrvatske.
Pozivamo sve bivše Vukove , članove njihovih obitelji , sve hrvatske branitelje kao i sve građane da nam se pridruže na svečanosti otkrivanja spomen obilježja i zajedničkom druženju.

PdfProgram otkrivanja spomen obilježja i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Spomenik Poginuli U Oluji1

https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/cetvrta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/deveta.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/gromovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/kune.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/pume.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/sokolovi.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/termiti.png
https://9gbr-vukovi.hr/images/stories/zdrug/tigrovi.png
Zdrug